+

Mukavaa alkanutta kesää.. vaikka lunta sataakin kesäkuussa

Pentutohinoiden keskellä en ole ehtinyt päivitellä mitään uutisia mutta tulee sitten yhteenveto kun kiireet helpottaa..

Kansikuva poikana ihana Ilo, FiJMva JV-21 V-22 Bounien Quality Time

+

Hyvää Joulun aikaa

Ei sitä näköjään saa tänne kirjoitettua ja sivujenkin päivitys on jäänyt lapsipuolen asemaan jo pitkän aikaa, fb sentään välillä päivitetty. Sain itseäni niskasta kiinni ja nyt on pentusuunnitelmat ensi vuoden alkupuolelle kirjattu esille. Jospa sitä saisi juhlapyhinä päivitettyä muutaman vuoden Vuoden koirat ja muut tähtihetket.
Koko kesä ja syksykin meni penturumbassa ja nyt on vedetty henkeä. Kummasti sitä pienen huilin jälkeen alkaa taas mieli askarrella uusien pentusuunnitelmien parissa. Kotona meillä on ollut hiljaista kun vain viisi koiraa on ollut kotosalla vakituisesti. Näistäkin eläkeläisiä on 3, Viivi täyttää 14 vuoden vaihteessa, Dana on syksyllä täyttänyt 12 ja Nessikin jo yli 9 vuotta. Adele (3,5v) ja Orion joka on pian 2, kuuluvat nuorisoon.

Vuoden suurimmat näyttelyt on käyty tältä vuodelta ja oli ihana huomata että molemmissa roduissamme on uusia ja innokkaita näyttelyharrastajia. Bologneseissa saimme joka päivä titteleitä ja venäjänbolonkoissakin tuli hienoja sijoituksia ja titteli.
Saimme myös ottaa vastaan Suomen ensimmäisen Vuolasvirta palkinnon venäjänbolonkoissa. Meidän piti niin kuvata ja juhlia asiaa mutta Eveliina sairastui eikä päässyt edes palkinnon jakotilaisuuteen joten yksin en viitsinyt hirveästi juhlia. Saimme upean kukkakimpun Venäjänbolonkat ry ltä, iso kiitos siitä!

+

Mökkeilyä ja penturumbaa

Taas on päästy muuttamaan kesäksi mökille koko koirakatraan kanssa ja nyt ukkosen jyristessä ulkona on hyvä päivittää kuulumiset tännekin.

Meille syntyi heinäkuun ensimmäinen päivä sekä Ineksen että Nupun pentue. Koko yö meni tyttären kanssa torkkuessa ja kyttäillessä ja klo 5 sitten alkoi tapahtua tasaiseen tahtiin. Onneksemme emot synnytti kuitenkin sulassa sovussa vuorotellen mutta pikku apumiehemme 5v, 3v ja 10kk saivat olla aika vapaasti mukana synnytyksessä. Siitä johtuen on nyt leikkipupu synnyttänyt helistimen jossa pikkupuput on napanuorassa kiinni sekä mansikan vihreä kantaosa on napanuora kasviin. Voin vain kuvitella miten päiväkodissa tädit on ihmeissään näiden selityksistä.
Tuloksena kuitenkin tästä päivästä pentulaatikoissa tuhisee Ineksen 3 ja Nupun 5 pentua. Tyttöpennut varataan jatkojalostukseen ja poikapennuista muutamalle olisi vielä koti etsinnässä. Edelleen olisimme kiinnostuneita saamaan sijoituskodin jollekin pikkupojalle, joko näistä jollekin tai tuontipennullemme. Toivomuksena olisi tietenkin turkin ylläpito ja mahdollisesti kiinnostus näyttelyihin.

Bolognese pentuja odotellessa voi ihastella näiden venäjänbolonkojen värien ihanuutta. Tällä kertaa syntyi pari black/tan väristä, hyvin punasävyinen fawn, kermanvärinen ja ruskefawn sekä musta ja normi fawn. Mielenkiinnolla odotellaan miten värit muuttuvat.

Nupun ja Fidel-mussukan pentue on toiveiden täyttymys kun siinä yhdistyy nyt kaikki venäläiset linjat mitä meillä asuu. Nupun isähän on Fabio ja äiti Nessi. Toivottavasti saamme tästä jatkoon jotain tosi hienoa. Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato!

+

Kevät herättää…

Tässä on on tullut pidettyä vuoden tauko ihan laiskuuttaan. Meillä oli viime toukokuussa muutto koirien kanssa mökille ja tavarat joutuivat varastoon. Onneksi oli niin hyvä kesä että saatiin nauttia uimisesta ja oleilusta koko rahan edestä. “Uusia” taloja tuli katsastettua kymmeniä ja loppujen lopuksi päädyimme Hikiälle, missä emme olleet ikinä aiemmin käyneet, talonäytölle ja niin se vain tuntui että tämä talo oli se oikea, ja onneksi tuntuu vieläkin.
Loppu syksystä sitten muutimme tänne ja pikkuhiljaa aloitimme remontin joka jatkuu, jatkuu ja jatkuu.. jatkuu oikeastaan ainoastaan siksi että aika on ollut kortilla ja kaikki muut työt on mennyt oman remontin edelle…kuten pennut. Nytkin pentulaatikossa tuhisee ihanat nassikat, Adelen ja BBn 5 pentua sekä Egon ja Novan 4 viikon nuorempaa pentua. Muutamia näyttelykoteja kaipaisimme aina pennuillemme, ns. tavallisia rakastavia koteja on tarjolla yllin kyllin.

Vihdoin saimme joulukuussa toteutettua bolognesen pentuvaihdon Italiaan onnistumaan jota on suunniteltu Moskovan Maailman Voittajasta asti. Lorena on halunnut meiltä tyttöpentua ja nyt tuntui että sopiva poikapentu oli tarjolla meille. Kun korona rajoitukset vähän helpotti ja ystäväpariskunta oli menossa Milanoon niin Mimmi muutti Italiaan Mimiksi ja Orione muuttui paluumatkalla Orioniksi Suomeen.

Ehkä saan nyt taas päivitettyä tänne kun saan “pään auki”. Olisi kaikki Vuoden bologneset ja Bolonkat päivitettävänä. Kaunista toukokuuta kaikille!

+

Hyvää Pääsiäistä

Kevät ja loppu talvi on ollut aika moista hulinaa. Pentuja on ollut talo pullollaan ja elämä on muutenkin muutosten kourissa. Meillä on muutto edessä ja pakkailut on aloitettu hyvissä ajoin. Vaikka asia on ollut tiedossa jo pidempään niin silti sitä tuntuu että loppua kohti vaan kaikki jää ja stressi lisääntyy.

Mussukan kloonaamat pojat

Mussukka ja Nova sai ihanat black and tan pennut, 3 pikku mussukkaa, isänsä kopioita. No pakkohan oli sitten jättää yksi, Kingi, itselle sijoitukseen ja onneksemme se pääsi asumaan veljenpoikansa Egon kaveriksi. Toivottavasti näemme Kingin myös näyttelykehissä tulevaisuudessa. Egohan kruunattiin nyt Venäjänbolonkat ryn vuosikokouksessa Vuoden 2020 näyttelyissä menestyneimmäksi venäjänbolonkaksi. Onnea Nea ja Ego, olette huippu pari.
Bolognese ry ei olekaan pitänyt vuosikokousta ollenkaan vaikka aikakin on jo kulunut umpeen niin ehkemme saa ollenkaan tietää Vuoden 2020 näyttelykoiraa tänä vuonna.

Meillä oli ilo ja onni käyttää omaa kasvattiamme jalostukseen ennenkuin se kastroitiin ja ihanaisen Niilon ensimmäinen ja ainoa pentue näki päivänvalon maaliskuun alussa. Äitinä käytimme Ruotsin tuontiamme Adelea. Adele pyöräytti nopeasti ja helposti 2 tyttöä ja 2 poikaa, kolmannen polven omia kasvatteja. Kaikki pennut ovat hyvin tasaisia ja mielestämme sopusuhtaisia ja kauniita.
Bologneseissa olikin sitten ikävämpi pentue kun kaunis Lili odotti vai yhtä pentua ja se syntyi kuolleena. Lilin sijoitussopimus purkautui tällä pentueella ja kasvattajan kannalta pahimmalla mahdollisimmalla tavalla. Tästä linjasta ei sitten saatu jatkoa.

Olenkin joutunut miettimään ikä asiaa sekä nyt Lilin kohdalla että aiemmin Hillan pentueen syntyessä vuosi sitten. Paljon kritisoidaan nartun käyttämistä “liian” nuorena eli noin kaksi vuotiaana. Meillä yleensä synnytykset on sujuneet erittäin hyvin ja emot olleet noin 2-3 vuotiaita ensimmäisen pentueen saadessaan. Hillakin sai ensimmäisen pentueensa ollessaan n. 3 vuotias ja synnytys sujui hienosti. Toisen pentueen kohdalla ikää oli jo reilusti 7 vuotta ja vauhti hiipui synnytyksessä niin että jouduimme turvautumaan leikkaukseen pelastaaksemme pennut. Emon vaistot ei olleet kadonneet mihinkään ja hoito sekä maidontulo oli hyvää. Lili oli nyt alle neljä vuotias saadesaan ensimmäistä pentuettaan. Pentuja olisi ollut vain yksi vaikka astutus sujui oikeaan aikaan ja hyvin sekä linja on ollut tavallisesti hedelmällistä mutta synnytys sujui nihkeästi vaikka pentu ei ollut mitenkään suhteettoman iso emon kokooon nähden. Istukka oli irronnut synnytyksen pitkittyessä ja pentu syntyi kuolleena. Onneksi kaikki meni hyvin emon kannalta eikä leikkausta tarvittu. Kuitenkin pistää miettimään että onko ikä tehnyt tehtävänsä!

Niilon ensimmäiset ja ainoat pennut

Meillä on onni saada käyttää omaa kasvattiamme Fanni-bolognesea myös jalostukseen ja odotamme jännittyneenä mitä parin viikon päästä maailmaan putkahtaa. Fannin toinen veli muutti jo pentuna Englantiin ja sen jälkeläisistä on kuoriutunut hienoja bologneseja.
Kasvattajana on kiitollinen mahdollisuudesta joka suodaan omistajien puolelta ja kauhuissaan tiedostaessaan luottamukseen sisältyvät vastuut. Nyt vaan sormet ja varpaat pystyyn että saamme hienoja pieniä bologneseja pentulaatikkoon tuhisemaan.
Fanni pentuineen muuttaakin sitten mukanamme näillä näkymin mökille kesäksi ellei uutta kotia löydy ennen sitä.

+

Penturumbaa..

Pitkän hiljaisuuden taustalla on kaikkea muuta kuin hiljaiseloa. Parhaimmillaan meillä on ollut kolme pentuetta yhtä aikaa ja jopa minä voin sanoa että sain hetkeksi tarpeekseni pennuista. Kun kaksi päivää “normaali” elämää oli takana pentujen muutettua sai se minut taas odottamaan koska saisi pentuja. Hullua kerta kaikkiaan!!

Bolognesepentue mihin syntyi kuusi ihanaa mutta niin pientä pentua pidin muutaman viikon pidempään kotona nähdäkseni että kaikki kasvoivat ja kehittyivät hyvin. Pentujen vauhti ja energia nousi parissa viikossa aika hurjasti ja tuli taas mieleen miksi nykyään pennut lähtee meiltä normaalisti 8 viikkoisina.
Joulun aatonaattona syntyneet venäjänbolonka pentumme muuttivat yhtä lukuun ottamatta viime viikolla ja nyt kotona odottaa muuttoa tämä pieni ihanainen kotiin jääneen bolognese pennun kanssa. Dana-mummo on onnensa kukkuloilla kun sillä on nyt kaksi “ikiomaa” pentua juoksemassa sen perässä ja ottamassa oppia siitä.

Ulkoilut kovien pakkasten vuoksi on jääneet vähemmälle ja pennutkin on päässeet vaan käväisemään pihalla. Onneksi nyt vaikuttaa että pakkaset on selätetty ja koiratkin pystyvät juoksentelemaan kunnon lenkkejä. Tosin jänikset on päässeet valtaamaan pihapiiriä ja syömään pensaita ja koirathan herkuttelevat niiden jätöksillä. Jopa Nessi, joka yleensä juoksee vain kotiin päin lenkiltä, juoksee ovelta pupujen ruokapaikalle häntä suorana. Täytyy vain toivoa ettei koirat saa mitään pöpöjä jäniksistä.

Synttäreitä ja syntymiä

+

Metsittyneet koirat

Meillä on ollut varsin rauhaisa syksy ja koska asumme ns. metsässä, on lähes joka päivä ohjelmaan kuulunut sienestäminen tai kävely enemmän tai vähemmän metsässä tai metsäteillä. Onneksi syksyn ilmat on olleet suosiolliset karvakoirille.
Bolognese ja venäjänbolonka rotujen eron on huomannut todella hyvin näillä retkillä. Silloin kun liikumme metsäteillä, nurmettuneilla ja helppokulkuisilla, kaikki kulkevat sujuvasti ja juoksentelevat moninkertaisesti minun kulkeman matkan mutta kun siirtyy metsän puolelle niin ero tulee heti esiin. Bolognese ei tahdo kulkea niin risuisessa ja epämiellyttävässä maastossa vaan jää odottamaan tielle tai polulle kun taas venäjänbolonka rämpii kanssani vaikka millaisessa maastossa.

Dana valittaa kun on jäänyt polulle liian pitkään odottamaan metsässä kävijöitä
Fidel on oikea metsäkoira

Syksyn ohjelmassa on ollut polvi-ja silmätarkastuksia ja Fabiolta katsottiin myös lonkat ja kyynärät ihan uteliaisuutta. Tulos yllätti ja olikin parempi kuin osasimme odottaa. Pikkukoirilla on usein huonommat lonkat kun niihin ei ole kiinnitetty jalostuksessa kovinkaan paljon huomiota mutta onneksi Fabion tulos oli A/A ja kyynärät 0/0 ja koska INC lausuntokin on ilmeisesti tulossa rodulle pyysimme senkin. Se ei vielä näy jalostustietokannassa mutta siihen on oma sivustonsa missä kaikki lausutut koirat näkyy. Fabio, mikä on luonteeltaan ja väriltäänkin täyttä kultaa, on rakenteeltaankin hieno.

Ihana Zelda kävi näytillä
Cindy odottaa pentua

Tällä hetkellä meillä asustaa myös 3 sijoitusnarttua odottamassa pentuja.
Cindyn, venäjänbolonkan, odotus on jo loppusuoralla ja käväisimme eilen röntgenissä kurkkaamassa mitä tulossa on. Eipä siellä ruuhkaa näkynyt kun vain yksi pentu on tulossa. Nyt saammekin jännittää miten onnistuu synnytys ja toivoa ettei pentu ole kasvanut liian isoksi.
Gigi, bolognese, menee ensi viikolla röntgeniin ja toivotaan todella että siellä olisi useampia asukkeja. Vatsan malli antaa ainakin ymmärtää että pentuja olisi useampi.
Samalla kun kerran eläinlääkärissä kävimme niin hammaskiven puhdistuksia oli myös ohjelmassa monella koiralla. Dana, jo kymmenen täyttänyt, sai vielä pitää kaikki hampaansa ja uskalsin ilmoittaa sen näyttelyyn kun ikänsä puolesta se pääsee ilmaiseksi mikäli näyttely pidetään. Ainoa ongelma koronan lisäksi on se että leikkasin sille eläkeläisturkin mutta jospa ehtisi kasvaa niin pääsisi mukaan rakastamaansa reissuun.

Dana 10v ja tyttärensä Muro 8v hammaslääkärissä
+

“Sintti ja Mäntti” pisti parastaan…

Voi apua, taas on kesä mennyt yhdessä hujauksessa. Pentuja hoivatessa sujahti koko kesä ja nyt kun on ehtinyt vähän huokaista helpotuksesta pentujen lähdettyä ja saatuaan rästityöt pikkuhiljaa ajantasalle voikin jo taas alkaa miettimään uusia suunnitelmia. Koska korona-tauti edelleen jyllää estäen näyttelyt niin kasvattiemme omistajat toivovat narttujensa pennutuksia ja siinä sitä taas touhua onkin tiedossa talveksi.

Tämä kesä on ollut niin erilainen näyttelyiden puuttuessa joka viikonlopun ohjelmasta. Toisaalta on ollut tosi kivaa olla kotona mutta kyllä sitä on kaivannut sosiaalisia kontakteja ja ystäväpiiriä. Muutamassa näyttelyssä on kasvattimme pyörähtäneet ja ulkomaan vahvistuksetkin pääsivät kokeilemaan Suomen kehiä pari kertaa hyvin tuloksin. Vuotuinen Bounien päiväkin on päätetty peruuttaa tautitilanteen jyllätessä taas kovemmin.

Pitkään ilmoittautumista ja osallistumistamme Kaivopuiston Erikoisnäyttelyyn emmittyämme tulimme siihen tulokseen että mennään pienellä porukalla kun näyttely järjestetään ulkona. No, kyllä kannatti. Venäjänbolonkoissa ihana Cindy kaunotar otti isänsä nenän alta ROP voiton ja kaiken huipuksi sijoittui BIS4 sijalle koko näyttelyssä. Saman perheen nuorempi tyttökoira Mandy, samasta isästä sekin, nappasi paras narttu 2 sijoituksen saaden ensimmäisestä junioriluokkansa näyttelystä sertin. Kolmanneksi sijoittui meidän oma laiskasti liikkuva Ines jota ei oikein kiinnostanut koko touhu. Bologneseissa ei sitten mitään ilotulitusta ollutkaan kun kukaan nartuistamme ei ollut tarpeeksi laadukas saadakseen SA ja VSP jäi kokonaan valitsematta. ROP ja paras uros oli nuori kasvattimme Yoda.


+

Kaikella on tarkoitus..

… niin kai se on uskottava. Meille palautui ihana pieni 14 viikkoinen sijoituskoiramme Bounien Devil In Disguise takaisin ja on asustanut nyt meillä miettiessäni että pidänkö kotana kun pikkuinen on niin lupaava pentu vai mitä teen.
Eilen kuulin järkyttävän uutisen että kasvattimme Nita, C.I.B Fi, Ee, Lv, Lt, Balt Mva, Lt, Ee JMva, TLNJW-17, BaltJV-18, LTV-18, TLNW-18 Bounien Queen Bee, oli siirtynyt 4 vuotiaana sterilointileikkauksen jälkeen sateenkaarisillalle. Eipä tarvinnut miettiä sekuntiakaan kun jo tiesin miksi pentu meille palautui. Pikkuinen saa muuttaa korvaamaan tyhjää aukkoa ja tuomaan iloa surun murtamaan kotiin.

Nita R.I.P

Vihdoin saimme kesän alussa ulkomaan vahvistuksemme kotiin kun Ruotsista saapui venäjänbolonka, vaalea kaunotar Adele ja heti perään Hollannista Winter-bolognese. Molemmat tytöt tuli meille pentuvaihtona yhteistyö kasvattajiltamme.

Kesän aikana ei näyttelyjä ole pidetty ja ainoa näyttelypäivitys onkin viime viikonlopulta jolloin Lumo voitti rotuns Porin KV näyttelyssä ja nyt edesmennyt Nita oli PN2. Bolonkoissa Egon sijoitus oli PU2.

Penturintamalla onkin ollut sitäkin enemmän tapahtumia ja tällä hetkellä meillä tuhisee 9 bolognese pienokaista. Äiti Pipsa ja tytär Usva saivat viikon sisällä yhteensä 6 poikaa ja 3 tyttöä. Usvan 4 pentua on paksuja pötkylöitä ja Pipsan 5 taas enemmän sporttisia ja kevytrakenteisempia. Pentujen kysyntä on ollut niin järkyttävän suurta etten ole edes pysynyt vastaus vauhdissa kaikille kysyjille, mahdollisesti joku on voinut jopa jäädä välistä, mutta kaikille näille on koti mietittynä.

Hyvää Juhannusta

+

Aurinko paistaa ja vettä sataa..

Kevät keikkuen tulevi tai jotain sinne päin. Välillä ukkostaa ja sataa kaatamalla, sitten paistaa ja yöt on pakkasilla. Ehkä täytyy vaan uskoa että kesäkin vielä tulee ja kaikki karanteenit puretaan ja elämä normalisoituisi. Hirveä ikävä jo näyttelyihin, ystävien tapaamisiin ja yhteisiin matkoihin. Pikku Mandykin ehti käydä vain yhdessä pentunäyttelyssä ja kohta täyttää jo 9 kuukautta ja siirtyy junioreihin, mikäli joskus pääsee vielä näyttelyihin.


Meillä pentubuumi jatkuu kun sijoituskotien näyttelysuunnitelmat menevät penkin alle ja yritetään hyödyntää tämä pakollinen tauko tekemällä nyt pennut, niin pääsee sitten taas kehiin kun ne joskus alkaa. Meillä juoksee kaikki tytöt vauvasta mummeleihin ja pojat on kovilla kun neniin tulvii kutsuvia hajuja. Ikävä kyllä kumpikaan kotona olevista pojista ei pääse iloitsemaan näistä juoksuista.
Pipsan ja tyttärensä Usvan juoksut ajoittuivat viikon sisään ja molemmat on tulevien mammojen listalla. Silmätarkit ja Usvan polvitarkki on tehty ja nyt vain odotellaan saadaanko jotain aikaiseksi. Pentukyselyjä tulee päivittäin ja tilanne on sellainen ettei voi luvata kenellekään uudelle kyselijälle tutustumiskäyntiä saati edes mahdollista pentua. Meillä seuraavat bolognesen pennut näiden jälkeen syntyy joskus ensi vuonna. Ne kenelle olen luvannut ilmoitella voi odotella rauhassa, tietoa tulee kyllä kun jotain varmistuu.

Perheemme uudet karvaiset jäsenet on jumittuneet Hollantiin ja Ruotsiin mutta nyt tuntuu että valoa jo näkyy tunnelin päässä ja uskaltaa toivoa että koirien muutto kotiin pikkuhiljaa varmistuu. Koronan vuoksi tuonti ja matkojen järjestely on tuottanut päänvaivaa ja kaikki ystäväkontaktit eri maissa on käytetty mahdollisuuksien mukaan. Ei ole näiden kasvattajillekaan kiva tilanne kun kotona pyörii monia ulkomaille lähteviä pentuja ja matkustus on jäissä.